L’AUDITORIA DE COMPTES EN LA LEGISLACIÓ ESPANYOLA

L’obligació de sotmetre els comptes socials a auditoria comptable va ser introduïda en el nostre ordenament per la Llei 19/1988, de 12 de juliol, d’Auditoria de Comptes i ha estat objecte de successives modificacions que no obstant això no han tingut un reflex en la regulació reglamentària, la qual és substancialment igual a l’anterior. La recent aprovació de la Llei 22/2015, de 20 juliol, d’Auditoria de Comptes ha fet necessari dictar instrucció per part de la Direcció general dels Registres i el Notariat, a l’espera de la promulgació d’un nou Reglament.

Consulta pel registrador mercantil del llistat d’auditors exercents del ROAC.

Tant la derogada com la nova Llei d’Auditoria de Comptes, subjecten el legítim exercici de la funció d’auditoria de comptes a la prèvia inscripció en el Registre Oficial d’Auditors de Comptes. L’auditoria de comptes constitueix una professió regulada l’exercici de la qual queda subjecte a autorització administrativa i posterior inscripció en el Registre. Estableix la Llei 22/2015, que el registrador haurà de verificar que l’auditor o societat d’auditoria es troben inscrits en el Registre com exercents i no estan en situació que els impedeixi realitzar l’auditoria.

Sempre que hagi de practicar-se la inscripció d’un auditor de comptes, haurà de procedir-se amb caràcter previ, per part del registrador mercantil, a la comprovació de la qualitat d’exercent del mateix, bé telemàticament bé d’ofici per consulta directa al portal oficial de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria. En tot cas, les dades d’inscripció de l’auditor en el ROAC i el fet d’haver realitzat la comprovació pertinent es faran constar en la inscripció practicada i en la nota de despatx.

Fixació dels honoraris dels auditors designats pel registrador mercantil.

La nova Llei d’Auditoria de Comptes, el Reglament, la Llei de Societats de Capital, el Codi de Comerç i el Reglament del Registre Mercantil es refereixen genèricament als honoraris dels auditors sense establir regles particulars en aquest punt. El Ministeri de Justícia tampoc ha dictat normes relatives a aquesta matèria.

Davant l’absència de normativa específica, sempre que hagi de procedir-se per part del registrador al nomenament d’un auditor de comptes, haurà de remetre’s, amb caràcter purament informatiu, al Butlletí de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes, comunicació advertint que l’import concret dels honoraris a reportar dependrà de la complexitat de les labors a realitzar i del nombre d’hores que es prevegin.

En tot cas el registrador haurà d’atendre a les regles i principis que s’estableixin en les Normes Tècniques d’Auditoria, i, si escau, a les normes que a aquest efecte es dictin per part del Ministeri de Justícia.

Ampliació del termini perquè els auditors designats pel registrador mercantil puguin deliberar sobre l’acceptació de l’encàrrec.

El termini amb què expliquen els auditors designats pel Registrador Mercantil per deliberar sobre l’acceptació de l’encàrrec és de cinc dies a explicar des de la notificació. Abans d’acceptar, l’auditor ha d’avaluar l’efectiu compliment de l’encàrrec i a més prèviament a la seva inscripció en el Registre, hauran d’acordar-se els honoraris corresponents. Conforme a les normes de procediment administratiu, d’aplicació supletòria, el registrador podrà concedir, d’ofici o a petició de l’auditor designat, l’ampliació d’aquest termini.

Entitats d’interès públic.

L’informe d’auditoria dels comptes anuals d’una entitat d’interès públic ha d’ajustar-se a l’establert en la Llei d’Auditoria i en l’article 10 del Reglament (UE) 537/2014, pel qual s’estableix un règim singular de contractació, rotació i designació d’auditors de comptes.

Amb la finalitat que el registrador mercantil pugui exercir el degut control, és convenient que es posi a la seva disposició una eina informàtica adequada que li permeti conèixer si l’entitat té el caràcter de «entitat d’interès públic» i compleix amb les exigències establertes. El registrador mercantil vetllarà pel compliment dels límits temporals sobre designació de l’auditor així com de les pròrrogues si escau.

Igualment, el registrador mercantil comprovarà que es respecta el previst en matèria de rotació d’auditors i reflectirà en la fulla oberta a la societat auditada, mitjançant un seient d’inscripció, el nom de l’auditor que hagués signat l’informe, deixant constància en la nota de referència practicada al marge de la inscripció. En tot cas, s’adonarà a l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes.

Col·laboració amb l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes.

A l’efecte de poder donar empleno en deure col·laboració amb l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes per part de la Direcció general de Registres i del Notariat, el Col·legi de Registradors de la Propietat, Mercantils i de Béns Mobles d’Espanya remetrà a aquest Centre Directiu, en format electrònic, una relació ordenada alfabèticament d’aquelles societats i altres entitats inscrites en els Registres Mercantils els comptes dels quals haguessin estat dipositades acompanyades de l’informe d’auditoria.

Constància fefaent de la notificació dels defectes que impedeixen la inscripció.

L’incompliment de l’obligació de dipositar els comptes anuals en termini generarà responsabilitat en l’òrgan d’administració de la societat. Quan l’incompliment deriva de la impossibilitat de dur a terme el dipòsit sol·licitat per concórrer defecte que ho impedeix, es fa necessari dur a terme la corresponent notificació. La regulació prevista per als recursos contra la qualificació del Registrador de la Propietat és també aplicable als recursos contra la qualificació del Registrador Mercantil i del de Béns Mobles. A l’efecte de que per l’autoritat competent pugui instruir-se expedient sancionador, resulta precís que el registrador mercantil que hagi dut a terme la notificació del defecte estigui en condicions d’acreditar, a requeriment de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria, els termes en què s’ha dut a terme la mateixa, conforme a la llei. En qualsevol cas l’acreditació de la notificació efectuada s’incorporarà a l’expedient.

Escrit per Jaime López, Advocat, ILLESLEX.

Comparte...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Volver

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *